Soort: Balsport, Racketsport

Padel

Padel is snel, toegankelijk en staat garant voor spannende rally’s. Huur een losse baan of doe een cursus bij USC Tennis!

Rooster

Kies een locatie Rooster Padel
 • Deze week

Week 24

Padel bij het USC: hoe werkt dat?

 • USC Tennis heeft 2 officiële kunstgras padelbanen met verlichting.
 • Je kunt een losse padelbaan huren.
 • Je kunt een vaste padelbaan huren via tennis@usc.uva.nl
 • Rackets en ballen kun je huren.

Padelbaan reserveren?

Je hoeft geen lid te zijn van het USC om een baan te reserveren. Iedereen kan een losse baan huren en lekker komen padellen.

Ik wil spelen op maandag t/m donderdag tussen 17.00 – 22.00 of op vrijdag tussen 17.00 – 20.00.

 • Gebruik bovenstaand rooster en reserveer eenvoudig online je baan of bel naar (020) 525 89 32
 • Je betaalt voor aanvang van je reservering bij de balie in het tennispaviljoen.
 • Rackets en ballen nodig? Geen probleem ook die kan je huren bij de balie.
 • Je kunt maximaal 6 dagen van te voren (online) reserveren.
 • Er is iemand aanwezig die jullie wat speluitleg kan geven indien de regels niet bekend zijn.

Ik wil op een ander tijdstip spelen.

 • Wil je buiten bovenstaande tijdstippen een padelbaan (en rackets) huren? Bel dan van maandag t/m donderdag tussen 17.00 en 22.00 uur en vrijdag tussen 17.00 en 20.00 uur naar het tennispaviljoen (020) 525 89 32. Je krijgt dan uitgelegd hoe je kunt komen padellen.

Wat is Padel?

Padel laat zich het beste omschrijven als een combinatie van tennis en squash. Padel is al razend populair in Spanje en Zuid-Amerika. Maar padel groeit nu ook Amsterdam! Je speelt het als dubbelteam op een veld van 20 x 10 meter dat is omgeven door een glazen wand en hekwerk. Waar tennis vaak nog wat oefening vereist voordat er leuke rally’s gespeeld kunnen worden is padel zeer toegankelijk. Padel wordt daarom op alle niveaus en alle leeftijden gespeeld.

Het grootste verschil met zowel tennis als squash is misschien wel het racket. Het padelracket is in zijn geheel van kunststof en heeft dus geen snaren. In het ronde racketblad is een aantal gaten geboord voor de luchtweerstand. Onderaan het racket zit een koordje dat verplicht om de pols bevestigd moet worden zodat het niet kan rondvliegen in de kooi.

De spelregels

De Opslag
De opslag moet onderhands en net als bij tennis heb je een 1e en 2e service. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen en wordt daarna afwisselend van links en rechts geslagen. Men laat de bal eenmaal stuiteren achter de servicelijn (die het servicevak van 7x5m begrenst), tussen de middellijn en de zijwand. Bij de opslag geldt dat men de bal onder of ter hoogte van zijn of haar middel moet raken. De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de glaswand raken, maar niet het hekwerk (foutservice).

De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de glaswand heeft geraakt. Zodra de bal correct in het servicevak heeft gestuiterd en correct is geretourneerd, komen beide speelhelften van 10x10m in het spel. Als de bal bij een eerste of tweede service het net toucheert en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Spelverloop
Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal stuiten in het speelveld. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiteren of hem te volleren. Als de bal stuitert moet dat gebeuren zonder eerst een glaswand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij wel de glaswand of het hekwerk één of meerdere keren raken voordat hij teruggespeeld wordt.

De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via zijn eigen glaswanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net gaat is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt; soms is er een regel die het spelers toelaat de bal van buiten de baan terug te spelen. Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal voor een tweede keer op het speelveld stuitert, in het net beland of een speler op een andere manier de regels overtreedt.

Scoreverloop
Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Dan moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Padelwedstrijden zijn meestal “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tiebreak gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil.

Inschrijven

SEIZOEN 2019-2020

Losse baanhuur (per uur)
Cat I € 10,-
Cat II/III € 20,-
Check jouw categorie.

Let op: Spelers in verschillende categorieën? Dan wordt de baanhuur berekend a.d.h.v een per persoon prijs op basis van Cat I € 2,50 en cat II/III € 5,-. Indien je met minder dan 4 personen speelt is de minimale baanhuur €10,-.

Materialen
Racket (huur) € 2,50
3 ballen (koop) € 6,50

Chip & Charge leden
Leden van Chip & Charge mogen gratis gebruik maken van de padelbanen. Ze mogen 2 uur van te voren telefonisch reserveren. Indien ze eerder dan 2 uur van te voren reserveren geldt het ‘losse baanhuur tarief.

Openingstijden USC Tennis

Check de zomer openingstijden.

– Tennispark
Maandag t/m zondag 8.00 – 24.00 uur
Tennisbalie
Maandag t/m donderdag 17.00 – 22.00 uur
Vrijdag 17.00 – 20.00 uur

Buiten openingstijden van de tennisbalie kun je terecht bij sportcentrum Universum.

Locaties

USC Tennis & Padel
Radioweg 80
1098 NJ Amsterdam
(020) 525 89 32

Route plannen via Google Maps


Toon op kaart

Delen

Categorie-indeling

Prijscategorieën beknopt volledige indeling

Cat. I studenten UvA en HvA, overige WO-studenten
Cat. II Medewerkers UvA/HvA, alumni HvA, AUV-leden UvA, overige HBO-studenten.
Cat. III particulieren